Vali'den Derecik sınır kapısı açıklaması
22 Mayıs 2014 Perşembe 15:50

Vali'den Derecik sınır kapısı açıklaması

Vali Necmettin Kalkan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı hafta sonu ziyaret ettiğini ve ilde açılacak sınır kapıları ile ilgili görüştüğünü söyledi.

Vali Kalkan, yaptığı açıklamada, Bakan Yazıcı ile Çukurca ilçesindeki Üzümlü ile Şemdinli ilçesindeki Derecik sınır kapılarının açılması ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

Bölgede açılacak sınır kapılarının huzurun sağlanmasına da önemli katkı sağlayacağını ifade eden Vali Kalkan, şöyle konuştu:

"Bürokrasi engeline takılmadan açılması gereken sınır kapıları, bölge ve halk için önemlidir. Irak sınırına 239 kilometre hududu bulunan Hakkari'de herhangi bir sınır kapısı bulunmuyor. İki ülke vatandaşları arasında tarihi, kültürel ve akrabalık bağları var. Vatandaşlar Irak tarafına geçmek için Habur Sınır Kapısı'na gitmek zorunda kalarak, fazladan 400 kilometre yol gidiyor. Bu nedenle Çukurca Üzümlü ve Şemdinli Derecik sınır kapılarının açılmasının bölge açısından büyük önem arz ediyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilgili bakanların girişimleri, diğer tarafta Barzani'nin sıcak yaklaşımlarıyla, Üzümlü ile Derecik sınır kapılarının açılması noktasında önemli bir aşamaya gelindiğini anımsatan Kalkan, sınırın her iki tarafındaki akrabaların görüşmesini sağlayacak bu kapıların bölge halkına ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacağını ifade etti.

Bakan Yazıcı ili görüşmelerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ve ilgili genel müdürlerin katılımıyla bir toplantı da gerçekleştirdiklerini anımsatan Kalkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu toplantıda da ilimizdeki sınır kapılarının açılması konusunu görüştük. Önümüzdeki günlerde Ankara'dan bir heyetle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin de katılımıyla sınır kapıları ile ilgili yerinde incelemelerde bulunacağız. Yapılacak incelemelerde inşa edilecek olan gümrük tesislerinin yerleri belirlenecek. Toplantıda, gümrük tesislerinin inşası konusunda arzu edilirse İl Özel İdaresi kaynaklarını da kullanabiliriz."